Bender voor het verhaal van Francesca
"Als het vroeger regende, trokken mijn vader en ik onze regenlaarzen en jassen aan om buiten te kijken. Hij werd altijd blij als hij zag dat het water netjes wegstroomde!"
Het is duidelijk: de passie voor het klimaat zit in de familie. Francesca's vader is wateringenieur en ontwikkelt afvoer- en opslagsystemen om de overvloedige regenval in Nederland te beheersen. Het thema klimaatadaptatie werd Francesca letterlijk met de paplepel ingegoten. Het is dan ook geen verrassing dat ze bij Bender werkt als adviseur klimaatadaptatie en daarnaast gemeenten traint in het omgaan met hittestress. Francesca, je vader moet wel trots op je zijn, toch?
"Zeker weten! Hoewel ik altijd riep dat ik niets technisch wilde doen, vond ik klimaat en duurzaamheid ontzettend interessant. Ik wilde begrijpen waarom mensen doen wat ze doen, vooral in het kader van klimaatadaptatie. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit voor veel mensen abstracte onderwerp dichterbij komt? Mijn studies met een psychologische achtergrond sloten hier perfect op aan. Tijdens mijn afstudeerstage bij de gemeente Enschede kwam ik voor het eerst in aanraking met het nieuwe beleidsinstrument Hitte."
En toen kwam je opvoeding ineens weer samen met dit actuele thema! Kun je ons wat meer vertellen over dit nieuwe beleid?
“De RVO, het klimaatverbond, TAUW en &flux hebben samen de menukaart hitte ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit is een beleidsinstrument om gemeenten te ondersteunen bij het ontwikkelen van beleid tegen hittestress. Op de menukaart is hittestress onderverdeeld in drie domeinen: gebied, gebouw en gezondheid. Per domein onderzoek je welke impact hitte heeft en wat je eraan kunt doen. Dit biedt duidelijke handvatten om aan de slag te gaan en je gemeente daadwerkelijk koeler en groener te maken."
Dat klinkt ontzettend interessant! Kun je een paar voorbeelden geven van waar al impact is gemaakt?
"Natuurlijk! Denk aan een winkelstraat: kun je daar door de schaduw lopen? Als de straat vol in de zon ligt, zullen waarschijnlijk minder mensen ernaartoe gaan, of ze ervaren hinder door de hitte. Hoe warm kan een gebouw worden, zoals een zorginstelling, en is het daar aangenaam om te verblijven? Een oplossing kan zijn om bomen te planten of zonwering te installeren. Tijdens de eerste trainingssessie werk ik samen met gemeentemedewerkers uit verschillende afdelingen en externe partners zoals de GGD, GHOR, etc. aan de menukaart. We bepalen wat het belangrijkste is en waarmee we de komende 1,5 jaar aan de slag kunnen. In de tweede sessie gaan we echt aan de slag: de juiste stakeholders worden betrokken, taken verdeeld, en afhankelijk van het project worden inwoners ook vaak bij de uitvoering betrokken."
En zo begon het voor jou eigenlijk ook, met contact maken met inwoners en hen bewust maken van het onderwerp.
"Klopt! Ik werk nu aan verschillende hitteprojecten voor mijn huidige opdrachtgever, Mijn Gemeente Dichtbij (Boxtel & Sint Michielsgestel) . Een van mijn leukste werkdagen was toen ik op de markt stond om in gesprek te gaan met inwoners. In ruil voor een plantje vertelden mensen me wat ze wisten over hitte . Vaak bleek dat ze de naam niet herkenden, maar als we eenmaal in gesprek waren, bleek dat ze eigenlijk al best veel wisten! Deze gesprekken waren voor sommigen een eyeopener, en ik heb mensen kunnen enthousiasmeren om hun steentje bij te dragen aan een koelere omgeving. De Tegel Taxi is inmiddels een bekend fenomeen in de gemeente Boxtel en Sint Michielsgestel , en veel inwoners maken er ook echt gebruik van!"
Weg met die tegels en meer groen terug, zodat het regenwater de grond in kan! Wij zijn ontzettend trots dat je bij ons werkt, Francesca, met jouw expertise in klimaatadaptatie en hitte.
"En ik ben blij dat ik bij Bender in dienst ben en de kans heb gekregen om me om te scholen tot trainer op dit gebied! Ik kijk nu al uit naar mijn volgende opdracht, waar ik het onderwerp hitte en klimaat weer op de agenda kan zetten. Door aan verschillende projecten te werken, kan ik zo veel mogelijk impact maken."
Daar gaan we voor! Dankjewel, Francesca, en we waarderen je daadkracht en ontwikkeling.
Bender ook voor jou
Wil jij net als Francesca ook impact maken op het gebied van klimaatadaptatie en hitte.