Met de nieuwe Wet inburgering keert de regie over de inburgering van statushouders, gezinsmigranten en overige migranten terug bij de gemeente. De wet richt zich op een relatief kleine doelgroep, maar heeft mede door de hoge mate van uitkeringsafhankelijkheid een zeer grote impact op de gehele gemeentelijke uitvoeringspraktijk. Zowel professionals op het gebied van inkomen als op het gebied van werk krijgen ermee te maken. Maar bijvoorbeeld ook de uitkeringsadministratie, handhavers, kwaliteitsmedewerkers, medewerkers Wmo en Jeugdwet en medewerkers terugvordering moeten de nieuwe Wet inburgering op onderdelen in de praktijk gaan vormgeven.
De 6 maanden durende zorgplicht, het persoonlijk plan inburgering en participatie, de samenwerking in de keten (DUO, COA, Vluchtelingewerk, onderwijs-instellingen etc.), het inzetten en monitoren van leerroutes, het bieden van (maatschappelijke) ondersteuning, het inzetten van positieve en negatieve prikkels zijn een aantal belangrijke elementen van de wet. Veel zaken zijn of worden uitgewerkt in gemeentelijke beleid. Om het lokale beleid goed te kunnen inbedden heeft de Bender Academie de basistraining de nieuwe Wet inburgering ontwikkeld. De basistraining behandelt vanuit een praktijkgericht perspectief de inhoud van de nieuwe Wet inburgering en hoe deze zich verhoudt met andere wetten binnen het gemeentelijk sociaal domein, zoals de Participatiewet, de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de Jeugdwet. Hierdoor beschikken gemeentebreed alle mede-werkers over de relevante basiskennis om het gemeentelijk beleid te kaderen en de nieuwe Wet inburgering te implementeren en uit te voeren.
Voor specialisten participatie, werk en/of inburgering biedt de Bender Academie daarnaast nog een verdiepend aanbod in de vorm van een Verdieping de nieuwe Wet inburgering.