Communicatie met inwoners bij vroegsignalering schulden

1 dag Maatwerk
Communicatie met inwoners bij vroegsignalering schulden
1 dag
Communicatie met inwoners bij vroegsignalering schulden Deze training is enkel voor jouw team op maat samen te stellen en als incompany aan te vragen

Sinds 1 januari 2021 is vroegsignalering opgenomen in de Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs). Met vroegsignalering is het doel dat mensen met financiële zorgen of schulden eerder in beeld komen en passende hulp krijgen. De gemeenten zijn verplicht vroegsignalering op te pakken. In de wet is geregeld dat maatschappelijke partners (woningcorporaties, zorgverzekeraars, energiebedrijven en waterbedrijven) signalen moeten uitwisselen over bewoners die betalingsachterstanden hebben. De gemeente moet actief aan de slag gaan met de signalen die zij over inwoners ontvangen. Maar hoe voer je dit gesprek met een inwoner?

Voor wie is deze cursus?

De training is bestemd voor professionals die in kader van vroegsignalering bij schulden in gesprek gaan met inwoners van hun gemeente.

Wat is het lesprogramma?

De training bestaat uit een ochtend- en middagprogramma.Ochtendprogramma

Het ochtendprogramma richt zich op de theorie waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen: het wettelijk kader rondom vroegsignalering; reacties op een vroegsignaleringsgesprek en de redenen daarachter; het openen van een gesprek; het realiseren van een gelijkwaardige dialoog; het regisseren van de duur en de inhoud van het gesprek; de fasen van motivatie; het overbrengen van belangrijke informatie; motiverende gespreksvoering en omgaan met weerstand;Middagprogramma

Het ochtendprogramma richt zich op het toepassen van de theorie in de praktijk. Dit gebeurt met behulp van een ervaren trainingsacteur, waarmee praktijksituaties worden gesimuleerd. Iedere deelnemer krijgt een oefening, terwijl de overige deelnemers observatieopdrachten krijgen. De trainer geeft gerichte feedback en verdiept waar nodig de theorie.

Wat is het resultaat?

Aan het eind van deze training beschik je over praktische en theoretische kennis over de inzet van vroegsignalering en de gespreksvoering hierbij. Je weet de theorie om te zetten in de praktijk en je kan dit in het dagelijks werk inzetten.

Wat past het beste bij jouw team?

Deel je trainingsdoelstelling

Bij Bender begrijpen we dat teamontwikkeling essentieel is. Daarom hebben we de juiste expertise in huis om je te helpen bij het identificeren van de behoeften van jouw afdeling en het ontwerpen van een programma dat aansluit bij de bedrijfsdoelen. Na het bespreken van de trainingssbehoefte, stellen wij met een gespecialiseerd team een compleet en concreet plan van aanpak op.

Daarom Bender

De voordelen van onze Academie

  • Al ruim 20 jaar zijn wij dé praktijkexpert voor jou en je team.
  • Onze toptrainers komen rechtstreeks uit het vakgebied.
  • Jaarlijks leiden wij zo'n 5.000 professionals op.
  • Wij zijn CRKBO-, CEDEO- en NEN 9001:2015 gecertificeerd.
  • Wij worden erkend door kwaliteitsregisters zoals SKJ, V&VN, UWV en KBvG.
  • Onze trainingen zijn vrij van btw.
  • Je krijgt gratis toegang tot de expertdesk.
  • Deelnemers waarderen ons met een 8,6.