De opleiding bestaat uit 3 modules en wordt afgesloten met een proeve van bekwaamheid.
_Module 1 - Schulden: van oorzaak naar oplossing (6 dagen)_
Hoe ontstaan schulden en hoe is de schuldhulpverlening in Nederland georganiseerd? Hiermee gaan we aan de slag. Er wordt gekeken naar de oorzaak van schulden en de factoren die hier invloed op hebben. De mogelijkheden die de schuldeisers hebben om de vordering te innen worden besproken, waarin ook de deurwaarder en het incasso bureau aan bod komen. Er wordt uitvoerig aandacht besteedt aan de aanmelding, het intakegesprek en het maken van plan van aanpak, dit vormt de basis en start van de schuldhulpverlening. De mogelijke instrumenten die je in kan zetten om schuldhulpverlening aan te bieden worden uitvoerig besproken. Denk hierbij aan de inzet van budgetbeheer, beschermingsbewind, het minnelijk schuldregelingstraject of misschien een moratorium. Er zijn veel mogelijkheden om mensen met hun schuldsituatie te helpen. Aan het eind van deze module ken je het schuldhulpverleningsproces van aanmelding tot nazorg.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- ontstaan van schulden, soorten schulden en schuldeisers;
- de mogelijkheden van schuldeisers voor het innen van de vordering, incl. de deurwaarders en incassobureaus;
- proces van schuldhulpverlening; van aanmelding tot nazorg;
- budgetbeheer en budget coaching;
- aanmelding, intakegesprek en het plan van aanpak;
- het minnelijk schuldregelingstraject;
- de wettelijke schuldsanering natuurlijke personen.
_Module 2 - De kaders: wet- en regelgeving (3 dagen)_
Voor kwalitatieve hulpverlening moet je goed op de hoogte zijn van de actuele wet- en regelgeving.
Tijdens deze module maak je kennis met het complexe juridische terrein van de schuldhulpverlening en bespreken we de relevante wet- en regelgeving alsmede de gevolgen daarvan voor je dagelijkse functioneren. Daarbij wordt er uitvoerig aandacht besteed aan de beslagvrije voet en het vrij te laten bedrag. Deze berekeningen zijn een vast onderdeel van je werkzaamheden als schuldhulpverlener. Er wordt hierbij ook aandacht besteed aan de sociale verzekeringen en de participatiewet, welke je regelmatig in je werk zult tegen komen.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- juridisch kader;
- privacy en politieke context;
- sociale verzekeringen en participatiewet;
- beslagvrije voet en vrij te laten bedrag.
_Module 3 - Gespreksvoering_
Een goede communicatie met alle betrokken partijen is cruciaal voor het goed verlopen van een schuldhulp-verleningstraject. Tijdens deze vierdaagse module behandelen we onder meer de vaardigheden die je hiervoor nodig hebt, hoe je omgaat met verschillende gesprekspartners en welke gespreks- en motivatie-technieken je kunt toepassen.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- stress sensitief werken;
- de theorie van communicatievaardigheden;
- communicatievaardigheden in de praktijk.
_Proeve van bekwaamheid_
Tijdens de proeve van bekwaamheid worden de kennis en vaardigheden van de deelnemers getoetst. Dit gebeurt in twee delen, namelijk een theorietoets en een praktijktoets. De praktijktoets vindt plaats in de vorm van een intakegesprek. Naar aanleiding van dit gesprek wordt een plan van aanpak geschreven. Alle onderdelen van de proeve van bekwaamheid worden geëvalueerd en voorzien van feedback.