De opleiding is opgebouwd uit 8 modules.
Module 1 - Positieve gezondheid en zingeving
Positieve Gezondheid is een brede kijk op gezondheid, uitgewerkt in zes dimensies, namelijk lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Met die brede benadering draag je bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren.
In deze module leer je wat positieve gezondheid inhoudt. Je gaat aan de slag met de spinnenwebmethode, waarbij per dimensie de mate van gezondheid in kaart wordt gebracht. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van het gevoel van welzijn van de zorgvrager.
Deze module besteedt extra aandacht aan de dimensie over zingeving.
Module 2 - Persoonsgerichte Zorg en EVVtaken
Persoonsgerichte zorg is zorg die is afgestemd op iemands persoonlijke behoeften, wensen en voorkeuren. En dat kan van persoon tot persoon enorm verschillen. De zorgverlener benadert de persoon niet als patiënt of cliënt, maar als mens. Centraal staat de vraag: wat heeft jouw zorgvrager nodig om zich goed en tevreden te voelen?
In deze module wordt de theorie van persoonsgerichte zorg behandeld. Daarnaast ga je praktisch aan de slag met hoe je persoonsgerichte zorg in de praktijk methodisch kunt toepassen, juist in jouw rol als coördinator en EVVer. Ook wordt in deze module aandacht besteed aan het omgaan met ethische dilemmas en aan de wet- en regelgeving in relatie tot persoonsgerichte zorg.
Module 3 - Methodisch werken en klinisch redeneren
Je gaat aan de slag met het zorgleefplan. Dat is voor jou natuurlijk niet nieuw! De verdieping vind je in deze module vooral in hoe je de uitkomsten van de spinnenwebmethode uit module 1 vertaalt naar het zorgleefplan. En daarnaast hoe je persoonsgerichte zorg uit module 2 een plek geeft in het zorgleefplan.
Module 4 - Begeleiden en coachen & motiverende gesprekstechnieken
Begeleiden en coachen van zorgvragers, mantelzorgers en collegas. Dat is de kern van deze module. Er worden verschillende methodes en gesprekstechnieken behandeld die je direct in de praktijk kunt toepassen. Extra aandacht is er voor de
methode motiverende gespreksvoering. Deze techniek is een heel handig hulpmiddel in het stimuleren van zorgvragers tot eigenaarschap.
Module 5 - Palliatieve zorg en gesprekstechnieken
In deze module wordt ingegaan op de zorg en ondersteuning van zorgvragers in de palliatieve levensfase. Dit benader je vanuit de positieve gezondheid en persoonsgerichte zorg. Je leert specifieke gesprekstechnieken gericht op rouwbegeleiding.
Module 6 - Dementie en psycho-educatie
Je verdiept je in verschillende ziektebeelden van dementie. Ook in deze module wordt dit benaderd vanuit de positieve gezondheid en persoonsgerichte zorg. Je leert wat de meerwaarde is van
psycho-educatie is bij deze doelgroep en je kunt het vervolgens natuurlijk ook toepassen.
Module 7 - Psychiatrie en onbegrepen gedrag
Verschillende psychiatrische ziektebeelden worden behandeld die voorkomen binnen de ouderenzorg. Je leert wat deze psychiatrische problemen betekenen voor de zorgvrager en zijn omgeving waarbij je dit benaderd vanuit de positieve gezondheid en persoonsgerichte zorg. Je gaat aan de slag met de methode van het STIP-model gericht op preventie en behandeling van onbegrepen gedrag.
Module 8 - Niet-aangeboren hersenletsel en het STIP-model
Er komen verschillende ziektebeelden binnen NAH (niet-aangeboren hersenletsel) aan bod, waarbij de positieve gezondheid en persoonsgerichte zorg het uitgangspunt zijn.
Je zal je verder verdiepen in het STIPmodel en je leert dit toe te passen bij zorgvragers met NAH.