Er wordt vaak gedacht dat palliatieve zorg gaat over de laatste weken van het leven. Maar de palliatieve fase begint vanaf het moment dat duidelijk is dat iemand vermoedelijk gaat sterven aan de gevolgen van een ziekte of aandoening. De zorg richt zich op alles wat belangrijk is voor het welzijn van de cliënt in deze fase. Palliatieve zorg is dus niet gericht op genezing, maar op het welzijn.
In deze training wordt helder gemaakt wat palliatieve zorg wel en niet is. Wat is bijvoorbeeld precies het verschil tussen de palliatieve fase en de terminale fase? Welke stadia zijn er in de laatste levensfase en welke vier domeinen zijn er te onderscheiden binnen de palliatieve zorg?
Daarnaast wordt ingegaan op palliatieve sedatie. Soms wordt dat verward met euthanasie. We behandelen de verschillen middels een onderwijsleergesprek.
Om in de palliatieve fase goede en passende zorg te geven, is het van belang om als professional te weten welke betekenis cliënten geven aan deze fase en hoe zij dit beleven. Een gesprek hierover gaat vaak over zingeving (en spiritualiteit). Het diamantmodel van Carlo Leget is een hulpmiddel om dit gesprek vorm en inhoud te geven. Het gespreksmodel bevat vijf thema’s, namelijk: afscheid, lijden, autonomie, schuld en hoop. De thema’s spelen zich af in vijf spanningsvelden (Vasthouden-Loslaten; Doen-Laten; Ik-de Ander; Herinneren-Vergeten; Geloven-Weten).
In de training wordt het diamantmodel uitvoerig behandeld en wordt er geoefend met gespreksvaardigheden op basis van dit model.