Detacheren, dit zijn de voordelen voor Janita

31 maart 2023 Leestijd: minuten
Deze maand zetten wij onze begeleider, Janita van Gaal in het zonnetje. Janita is 25 jaar, woont met haar vriend in Overloon en zij werkt sinds oktober 2022 met veel plezier bij Bender. We hebben de stoute schoenen aangetrokken en een aantal vragen afgevuurd om erachter te komen waarom Janita voor Bender heeft gekozen en waar ze zich dagelijks mee bezig houdt.

Waarom koos jij voor detacheren bij Bender?

”De mogelijkheid om snel stappen te maken en de verschillende projecten spreken mij aan. Je doet veel werkervaring op omdat je rond de 6 maanden van opdracht wisselt. Een mooie uitbreiding van mijn cv en genoeg afwisseling in mijn werkzaamheden. Dat bevalt mij erg goed, zelfs beter dan ik had verwacht.

Dat klinkt goed, wat maakt dat het beter gaat dan verwacht?

Je krijgt een manager toegewezen die je regelmatig spreekt over je opdracht en over de vorderingen die je maakt. Die neemt je echt mee aan de hand en dat is voor mij zeer waardevol. Samen bespreek je de ontwikkelmogelijkheden en je loopbaanpad. In het begin vond ik het lastig om mijn kwaliteiten te benoemen, maar na een aantal gesprekken en fijne handvatten van mijn manager heeft het steeds meer vorm gekregen. Ik weet nu beter wat ik kan en wil in mijn carrière. Ik kan nu ook beter aangeven op welke vervolgopdrachten ik graag ingepland wil worden.

Wat is het voordeel van detacheren voor jou?

Het grote voordeel van detacheren is dat ik onwijs veel en snel leer. Dat komt omdat ik werk bij verschillende organisaties, met gevarieerde doelgroepen en veel collega’s. Een ander groot voordeel van detacheren is dat ik mijn zakelijke netwerk snel uitbreidt.

Ook is het een mooie manier om mijn verborgen talenten te ontdekken, zo moest ik onlangs een team bij elkaar brengen en hen coachen. Zij fungeren nu écht als één team. Voorheen vonden de teamleden het lastig om elkaar te voorzien van feedback, na wat begeleiding van mij doen ze dat nu wel en kijken ze met elkaar hoe ze de gezamenlijke problemen kunnen oplossen. Er is nog steeds ruimte voor verbetering, maar het team wordt met de dag sterker en closer, dus ik heb er alle vertrouwen in dat dit goed komt!

Snel op vlieghoogte

Omdat ik als gedetacheerde steeds opnieuw ergens begin heb ik binnen korte tijd ook wel snel een beeld van de organisatie op de werkvloer. Ook omdat je veel kennismakingen hebt in de eerste periode. Je hoort de pijnpunten of zaken die wat minder vlot verlopen. Als het past binnen mijn opdracht kan ik er vaak direct mee aan de slag, een frisse blik werkt dan erg goed.

Dat klinkt interessant, maar wat is precies jouw rol op de afdeling en krijg je nog meer extra taken?

Uiteraard moet ik de bewoners begeleiden. Daarnaast help ik mee bij het opstellen van de signalerings- en ondersteuningsplannen en fungeer ik voor zes cliënten als persoonlijk begeleider.

Ik ben ook verantwoordelijk voor het team als teambegeleider. Samen met mijn teamleider kijk ik naar hoe we de kwaliteit van de zorg kunnen verbeteren en het team sterker kunnen maken. Het is heel erg leerzaam en leuk om mijn collega’s wat te leren en samen verder te komen.

Wat is je meest bijzondere ervaring binnen dit werk?

Ik denk aan veel mooie momenten en ervaringen, zo kwam ik laatst terug van vakantie en ik werd door iedereen onwijs enthousiast en warm ontvangen. De cliënten gaven aan dat zij mij hadden gemist en dat ik voor leven in de brouwerij zorg, dat doet mij onwijs goed. Echt een warm bad met collega’s en cliënten.

Met detacheren blijf je altijd ergens tijdelijk, maar heb je dan nog wel een team gevoel?

Ja gelukkig wel, maar dit heb je zelf in de hand. Bender organiseert regelmatig gezellige regiobijeenkomsten en gave feesten waar je andere collega’s leert kennen. Je een onderdeel van een regioteam en daar werken nog ongeveer 40 professionals dus genoeg collega’s om bij aan te sluiten. Het is ook heel leuk om elkaars werk en opdrachten op bijeenkomsten te bespreken. Daarnaast maak ik ook onderdeel uit van de organisatie waar ik op dat moment werk en organiseren we ook activiteiten.”

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou?

Spreekt het verhaal van Janita jou aan of wil je eens verder praten over de mogelijkheden van detachering? Of dit ook iets voor jou kan zijn? Neem dan gerust contact op met Arnold.